U hebt waarschijnlijk nog vragen of twijfels over 3D-printen die moeten worden beantwoord of weggenomen voordat u overstapt op deze technologie. In deze blog weerleggen we enkele van de belangrijkste misvattingen en onjuistheden over 3D-printen, zodat u tot een weloverwogen besluit kunt komen.
3D-printers zijn moeilijk om mee te werken
Additive Manufacturing-technologie lijkt aanvankelijk misschien een hele uitdaging, vooral als u gewend bent om uw productiewerk uit te besteden, maar in de praktijk valt het erg mee.
3D-printers van Ultimaker zijn direct na het uitpakken klaar voor gebruik. U sluit ze aan op het lichtnet, volgt de kalibratie-instructies en begint direct te printen. U bent natuurlijk ook nog een paar minuten kwijt met het omzetten van uw ontwerp in een printklaar bestand, maar de juiste slicingsoftware – zoals Ultimaker Cura – leidt u stap voor stap door dit proces.
Ultimaker S5 Pro Bundle is – net als alle andere Ultimaker 3D-printers – direct na het uitpakken klaar voor gebruik
Ultimaker levert ook grondig geteste printprofielen voor onze reeks van 11 materialen. Dankzij vooraf geconfigureerde printprofielen voor deze materialen hoeft u geen parameters in te voeren voor het printen, zodat u tijd bespaart. Als u werkt met materialen van andere leveranciers om uw toepassingsmogelijkheden verder uit te breiden, biedt Ultimaker Marketplace (uitsluitend Engels) u meer dan 150 profielen van toonaangevende filamentleveranciers.
Bent u nog niet uitgeleerd? Wanneer u uw Ultimaker 3D-printer registreert, ontvangt u een gratis introductiecursus op ons e-learningplatform Ultimaker 3D Printing Academy (uitsluitend Engels).
3D-printen is duur
Een 3D-printer is een investering. Vergeleken met andere productieoplossingen zijn de kosten vaak minimaal, maar u moet wel oppassen dat u niet investeert in onbetrouwbare hardware of een gesloten ecosysteem dat u opsluit in kostbare verbruiksmaterialen en servicecontracten. Mits u de juiste hardware, software en materialen kiest voor uw specifieke situatie, kunt u uw rendement maximaliseren (uitsluitend Engels), met een mogelijke terugbetaalperiode van hoogstens een paar maanden.
Wilt u bewijs zien? Raadpleeg dan onze ROI calculator (uitsluitend Engels), een handige online tool waarmee u kunt uitrekenen hoe lang het duurt voordat u uw investering terugverdient. U kunt ook ons white paper, "3D Printing: The Total Cost of Ownership" lezen, dat u een uitgebreid inzicht geeft in de kosten en baten van 3D-printen.
Er is niet voldoende keuze in materialen voor 3D-printen
3D-printers werken lang niet meer alleen met plastics. Ultimaker biedt de grootste keuze aan materialen op de markt, dankzij de Ultimaker Material Alliance (uitsluitend Engels). De Alliance geeft u de vrijheid en de verscheidenheid aan materialen om precies te printen wat u nodig hebt, zonder afhankelijk te zijn van bedrijfseigen materialen. 3D-printers kunnen hoogwaardige onderdelen maken van een enorme reeks materialen, van met koolstofvezel versterkt materiaal tot metaal.
3D-printen is alleen geschikt voor prototypen
FFF-technologie is heel geschikt voor het snel vervaardigen van prototypen. Maar organisaties in de hele wereld gebruiken 3D-printers nu om gereedschappen, mallen en armaturen te maken voor specifiek of algemeen gebruik, bijvoorbeeld in de assemblagelijnen van Volkswagen Autoeuropa of in een bottelarij van Heineken. Sommige bedrijven printen eindgebruikersonderdelen zelfs zowel los als in kleine batches. Zo vermijden ze de kosten die verbonden zijn aan langdurige productieprocessen en lange wachttijden.
Een 3D-geprinte tool die wordt gebruikt in lopende banden van Volkswagen Autoeuropa 3D-printen is alleen geschikt voor gespecialiseerde industrieën
3D-printen is alleen geschikt voor gespecialiseerde industrieën
3D-printen is niet gericht op één specifieke industrie: het wordt gebruikt door bedrijven in de architectuursector, de luchtvaart, productiebedrijven, de auto-industrie, het onderwijs en meer. FFF-technologie stelt bedrijven in staat hun grenzen te verleggen en hun manier van werken voor altijd te veranderen – of het nu gaat om het bouwen van een militair vliegtuig, een Formule 3-racewagen of een industriële microscoop (uitsluitend Engels).
ZEISS gebruikt 3D-printers om adapterplaten te maken voor zijn industriële microscopen
Wilt u zien wat 3D-printen voor uw organisatie kan betekenen?